Pyrets hus vecka 35

Du är i vecka 35.
Du har gått 34 fulla veckor och 0 fulla dagar (v34+0).
Du är i 8:e kalendermånaden.
Du är i 9:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Lör 11 dec 2010
Du har 41 dagar kvar till beräknad förlossning.

 

 

Mamma: Har haft riktigt ont i ryggen de två senaste veckorna men denna veckan som gått har varit värst. Sover inte många timmar i sträck på natten innan det är dags att vända på sig. Känns som att ryggen ska gå av. Har även haft en hel del förvärkar och sammandragningar men i övrigt mår vi bra båda två.

 

 

Pyrets hus vecka 30 (29+0)

 

 

Pyrets hus vecka 35 (34+0)
Ps. Är det bara jag eller ser det ut som att magen har sjunkit redan? ändrat form har den gjort i alla fall, den är både större och lägre.
Ds.

Sömnbrist

Inatt sov jag inte många timmar. Låg och vred och vände på mig minst 50 ggr för att ryggen värkte, när klockan var 06.00 gav jag upp. Inte så värst pigg idag alltså, men lika bra att vänja sig.
Ikväll ska jag i alla fall på tjejmiddag för att fira en go tjej som fyllt år, ska bli skönt att få svammla och skratta lite, kanske blir lite mölande också vem vet.


Ny bild på Pyrets hus kommer imorgon, då går vi in i vecka 35 :)


Föräldrautbildning och mysdag

Idag pratade vi om amning och de första dagar då bebisen kommit till världen. Vi pratade även om gulsot. Idag var första gången som jag inte kunde hålla tyst, men å andra sidan var den kunskapen som jag delgav ingen kunskap som någon av de andra paren kunde ta illa upp- eller blir mer oroliga av. Har inte yttrat ett ord om allt annat jag vet. Bara jag själv som får gå runt och ha en massa bilder i huvudet på olika syndrom osv.

Snart ska jag träffa en underbarvän för lite fix- trix och mysdag. Riktiga vänner är verkligen ovärderliga och jag har haft turen att få ha några sådana underbara och goa vänner, undra vad jag har gjort rätt som förtjänar det?!

Till vår lilla julbebis kanske?

Söta är de i alla fall :)

39,50:- på Lindex





Vi ska hämta våran vagn!

Snart ska vi få hämta våran vagn, åh som vi längtat! Tack vare underbara vänner har vi fått tag på en begagnad Emmaljunga citycross i perfekt skick till ett bra pris. Snart får den alltså flytta hem till oss :)



(Bilder lånade av Emmaljunga)

Julfrukost

Imorse startade dagen med en stor tallrik julgröt och hembakat bröd med skivbar leverpastej. Att baka bröd har blivit lite av min passion nu under sjukskrivningen. Det är riktigt avkopplande och jag kan göra det helt i mitt tempo. Hittils har det nog blivit brödbak minst 1 gång i veckan, känner mig som en riktig hemmafru.

 

 

Kungsörnen färdiga mjölblandningar är riktigt bra, går på 12.90:- på ICA Kvantum. Inklusive jästen så har du en limpa som kostat ca 7:-, det kallar jag ekonomiskt!

(Bilder lånade av Kungsörnen)


Ångestens tre pelare

Det finns för tillfället tre saker som jag har ångest för, och de är som rubriken lyder: amningsbh:ar, försäkringskassan och ekonomin. Jag vet, det låter helt sjukt och irrationellt, och det är just vad det är, men det struntar jag i. Jag kan liksom inte tänka logiskt längre utan hänger upp mig på saker som egentligen inte är något problem, var det någon som sa gravid?!. Visst att HM, Lindex, och allt vad svenska damklädeskedjorna heter, inte gör amningsbh:ar för kvinnor vars tuttar vuxit mer än bert karlssons kagge, men det finns fortfarande amningsbh:ar, i någon butik, i en storlek för dig med jätte brön (försöker intala mig själv det iaf).

Sen är det försäkringskassan och ekonomin, för de hänger ihop. Har räknat och insett att jag nog får för lite ersättning, försöker då kontakta min handläggare som alltid har röstbrevlådan på med en "trevlig" tantröst som säger -"personen du söker är på sammanträde" alternativt -"personen du söker har gått för dagen", jag ska inte ens spy mer galla över detta för just nu är jag bara så irriterad så jag skulle kunna kräkas för mindre.

Så nu har jag fått ur mig lite av min ångest, nu känns det genast mycket bättre?! :P

En gravid kvinnas "förfall"

 

(Bild lånad av baby-gaga.com)


Glukosbelastning och lite nytt

Glukosbelastningen gick bra, värdena såg kanon ut så ingen graviditetsdiabetes här inte. Annars idag så är det planerat en fika och bara en massa "ta det lugnt"-tid, inte helt fel.

Apropå nåt helt annat så kom Pyrets bestemor, gammelmormor, med en liten egenstickad present i söndags. En hjälm-mössa, visst är den fin!? :)

 


Barnmorskan

Var hos Bm idag och tog de vanliga värdena. Vi ligger fortfarande högt på magkurvan men nu ligger vi precis under det översta strecket. Ska dock tillbaka i morgon bitti för att göra en sockerbelastning, då magen är på övre kurvan, detta för att utesluta graviditetsdiabetes. Fasar lite för den där hemska lösningen som ska drickas, har hört att den är hemsk i alla fall, men det går säkert bra.

Pyrets värden:
S-f mått: 34
Hjärtljud: 139

Mammas värden:
Blt: 130/80
U-sticka: 0/0
vikt: +9 kg (samma som för två veckor sedan)








Pyrets hus vecka 34 (33+1)


(Uppdaterar med magbild ikväll)


Vecka 34

Du är i vecka 34.
Du har gått 33 fulla veckor och 1 full dag (v33+1).
Du är i 8:e kalendermånaden.
Du är i 9:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Lör 11 dec 2010
Du har 47 dagar kvar till beräknad förlossning.


Mamma/Pappa: Nu börjar vi inse att vi snart inte bara kommer vara två utan tre individer. Vi längtar som två tokar tills Pyret ska komma, även om det också känns lite nervöst/oroligt. Ska bli spännande att se vem Pyret egentligen är :)

50 dagar kvar till beräknad födsel

Pratade med en mycket go vän till mig igår om hur magiskt det där bf datumet är. Hur mycket man än försöker övertala sig själv om att det är +-2 veckor så stirrar man sig blind på datumet. 11 december är ett måldatum och hur mycket jag än försöker säga till mig själv att det lika gärna kan bli 25 december så går det inte in.

Tänk att vi två skapat någonting som hela våra liv kommer cirkulera kring, en alldeles egen individ med egna tankar, viljor, drömmar och mål. Livet kommer aldrig sluta att fascinera mig.

(Sommaren 06...tror jag)


Föräldrautbildning

Så idag var det dags för föräldrautbildning igen. Dagen började med att vi 06.50 vaknar och tittar ut och inser att den utlovade snön kommit. Bilen har inte fått sina vinterdäck ännu men den tog oss till utbildningen i alla fall. Idag pratade Bm om smärtlindring, sugklocka, kejsarsnitt, hon fick även med lite kort om att det finns något som heter nyföddhetsavdelning (neonatal). Under hela utbildningen satt jag tyst som en mus för att inte råka yttra mig på ett sätt som skulle sätta skräck i de omedvetna deltagarna. Ibland, eller snarare ofta, önskar jag att jag inte visste och hade sett så mycket...

Fredag idag i alla fall, vilket innebär myskväll framför brasan, ska se om vi kanske kan få tag i lite julmust och lyda doktorns order "vila i soffan framför en riktigt dålig film och ät en massa praliner". För doktorn har alltid rätt, eller?!


(Marstrand okt 09)

Försäkringskassan

Ja, det är väl nästan obligatoriskt att ha med försäkringskassan i en blogg om en blivande mamma. Tidigt i höstas fick jag besked om att jag helt nekades havandeskapspenning då mitt arbete som sjuksköterska, 100% natt, på en neonatalavdelning inte räknas som tungt arbete varpå jag helt fick avslag. De klargjorde för mig att de enbart går på tunga lyft och att jag inte har tillräckligt många såna i mitt arbete.

Då kände jag verkligen att all skit som försäkringskassan fått har de förtjänat. Har ju aldrig tidigare varit i kontakt med de men nu fick jag veta vad de gick för. Så här, för några veckor sedan sa min kropp ifrån, arbetet var för tungt både fysiskt och psykiskt vilket resulterade i att jag fick sammandragningar som blev fler och fler och allt mer intensiva, såväl i smärta som i intervall. Jag blev sjukskriven heltid och är fortfarande det. Var livrädd att FK skulle neka mig sjukpenning, men det tog bara 3v. så satt pengarna på mitt konto och jag har fått en handläggare som är fantastisk. Så det finns faktiskt underbara människor på FK trots allt man hör. Och ja, de verkar ju vara mänskliga också.

Fem saker du kanske inte visste.

1. Från det att jag var 9-10 tills jag var 17 år så var jag helt inställd på att jag skulle bli hjärnkirurg.

2. Jag hade en dröm att jag skulle bli en av få kvinnor att få Nobelpris i medicin när jag var i 12-13 års åldern.

3. Jag har alltid plockat upp saker med tårna istället för att böja mig ned och ta upp det. Lat?

4. När jag var 19 år stod jag framför hela gymnasiet och sjöng, "Utan dina andetag"- Kent, med enbart akustisk gitarr som ackompanjemang.

5. Om jag inte hade blivit sjuksköterska så skulle jag blivit konditor. Drömmen om ett eget konditori kommer nog alltid finnas, och en dag kanske den blir sann.


Höstrusk och julkänslor

Idag gick jag en kort, långsam promenad i det mindre fantastiska vädret. Inte nog med att det är kallt, det är mörkt och fuktigt också men man uppskattar i och för sig inte de fina dagarna om inte de mindre fina fanns. Nå väl, när jag gick där och strosade så fick jag ett plötsligt sug efter lussebullar, risgrynsgröt med kanel och socker, pepparkakor och glögg (den alkoholfria, dricker inget annat).

Någon annan som börjat längta efter julen?


Middag för tre

Igår var jag helt slut, tror att vädret påverkar mig ganska mycket. Innan jag blev gravid påverkade vädret mig men nu tycker jag det är värre. Maken hade i alla fall handlat och lagade en middag från ICAs "billiga veckan". Så fruktansvärt gott var det, extra gott när man får det serverat också :)


4 portioner

Ingredienser

  • 4 portioner basmatiris
  • 250 g gröna ärter
  • 1 rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 bit kålrot ca 200 g
  • 2 morötter ca 200 g
  • 1 msk olja
  • salt och peppar
  • ca 500 g kryddig korv

Gör så här

1. Koka riset enligt förpackningens anvisning. Blanda ner ärterna när det återstår några minuter av risets koktid.
2. Skala lök, vitlök och rotfrukter. Skär löken i klyftor, hacka vitlöken och skär rotfrukterna i tärningar.
3. Stek lök och rotfrukter i oljan i en stekpanna tills de är mjuka. Skär korven i bitar och låt den steka med mot slutet. Krydda med salt och peppar. Blanda allt med riset.
4. Servera rotfruktsriset med lätt crème fraiche smaksatt med chilisås.




Bilder på mat ser inte så läckra ut, därav en liten minibild.

Ett av alla syprojekt

Har startat ex antal syprojekt nu inför Pyrets ankomst, idag blev ett klart. Hur helheten ser ut får ni se sen när Pyret behagat sig att komma till världen. Här har ni en liten smygtitt i alla fall. Det är en åkpåse/filt, fnula lite på den ni :D

 


Ursäkta smulorna på köksbordet, de ingår i projekt städning,

ett projekt som aldrig kommer ta slut.


Underbara minnen

I somras gifte vi oss, den 7 augusti för att vara exakt. Några dagar efter denna fantastiska dag åkte vi på en bilresa genom de norra delarna av Sverige samt en liten avstickare i Norge. Fantastiska minnen från denna resa, vi kan verkligen det där med att vara lediga tillsammans, skulle nog vilja påstå att vi är bäst på det.


Vecka 23, på en rastplats i Norska fjällen. Jag är trött och hungrig, men när man är snål så får magen lida.
Vi åt inte förrän vi kom in på Svenska sidan igen, jag tyckte att 120 nok för en hamburgertallrik var lite väl mycket.

Vila

Ja det är förvisso ett klädesmärke, men även mitt ledord numer. Var hos läkaren idag som återigen poängterade vikten av att vila och ta det lugnt, jag får gå promenader men endast mycket långsamma och korta. Jag längtar till den dagen då jag kan gå mina snabba promenader igen, men nu blir det fortsatt snigelfart.

En rolig förlossningshistoria:
En Kvinna berättade att när de skulle få sitt första barn så väckte hon sin man och sa att "Bebisen kommer nu". Han, yrvaken, hoppar ur sängen tar en kalleanka tidning och säger."Jag ska bara gå och skita först", och går in på toan.

Några sek senare snubblar han ut från toan med kalsongerna vid fotknölarna och vrålar, "VAD SÄGER DU!!! ÄR DET DAGS?".


Haha! Alla reagerar vi olika, undra hur min kära make kommer reagera?!

Vecka 33 - Pyrets "hus"

Du är i vecka 33.
Du har gått 32 fulla veckor och 0 fulla dagar (v32+0).
Du är i 7:e kalendermånaden.
Du är i 9:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Lör 11 dec 2010
Du har 55 dagar kvar till beräknad förlossning.
Du är på dag 225 av 280 (80,4%).


Barnet:
Barnet ökar snabbt i vikt och väger drygt två kilo. Om det skulle födas nu behöver det lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under några veckors tid. Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att barnet vänder sig med huvudet neråt. Tre-fyra procent förblir kvar i sätesställning. (info hämtad från familjeliv.se)

Mamma:
Har fortfarande kraftiga sammandragningar, värst den här veckan var i fredagskväll, de höll i sig i 1,5h och gjorde fruktansvärt ont. Pyret rör dock på sig som vanligt så har inte åkt in på någon extra koll, ska till läkaren imorgon, måndag.




Kvalitetsdag

Kom hem för en stund sen från mysigt kalas, en go vän till oss fyllde år i tisdags och det firades med kakor i massor. Han har en helt fantastisk sambo som, bland mycket annat, är oerhört duktig på att baka.

Snart kommer andra underbara vänner på middag hem till oss. Det här är verkligen en helg fylld med fantastiska människor och god mat/fika, pyrets mamma och pappa har tur som har så många fantastiska personer i sina liv.





(Bild tagen hösten 09 på Marstrand)


Föräldrautbildning

Okej, nu är det officiellt, jag har en stor mage. Vi var på föräldrautbildning i morse och där presenterade alla sig och sa vilket bf datum de hade. Vi och ett annat par hade samma bf datum men om man jämförde magar skulle man kunna tro att vi skulle föda vilken dag som helst. Magen är tom större en ett par som skulle ha tvillingar i slutet på november. Säger återigen, elefantbebis?! :)

Lite kul var det att det bara var 1 av 7 par som hade tagit reda på vilket/vilka kön barnet/barnen hade, det hade jag inte trott. Både maken och jag är ju inne på att det nog är en liten tjej som bor i min mage, men den som lever får se.

Slut av att göra ingenting alls

Idag har jag och Pyret inte gjort mycket, vi har läst en massa, vilat, kört lillebror till tandläkaren och ändå är jag helt slut. Så många tankar som snurrar i huvudet just nu också, så det är svårt att sova (sov som en kråka i natt).

"Hur ska vi planera föräldradaledigheten?"
"Kommer Pyret stanna i magen fram till Bf?"
"Hur kommer vår ekonomi se ut?"
"Är det en pojke eller flicka?"
"Tänk om det är något fel med Pyret, något som de missat på UL!"
....osv.

Ja, tankarna är många, och många är präglade av mitt arbete. Jag vet helt enkelt saker som en vanlig gravid kvinna inte ska veta. Kunskap är viktigt, men för mycket kunskap är förödande!

(Bild lånad av lindex.se)

Köpte den här sockersöta bodyn (99:- på lindex) till Pyret strax innan kanelbullensdag.

Behöver jag säga att Pyrets mamma är en riktig gottegris?!


Note to self - se till att kliva in i bilen före mannen.

En man som arbetar som taxichaufför (natt);

Taxichauffören fick ett samtal från växeln om en brådskande körning från ett villaområde och han åkte dit.
Ut ur huset springer en relativt nyvaken karl som kastar in en väska i bagageluckan, hoppar in i framsätet och säger "Karolinska". Taxichauffören, som har haft liknande brådskande körningar tidigare, antar att det är en läkare som blivit inkallad akut och trampar lite extra på gasen. Efter någon minut säger killen bredvid honom "Känns det ok älskling?" och vänder sig mot baksätet. Taxichauffören tittar på honom som om han vore galen och får en bestört och förvirrad blick tillbaka.

Efter några stapplande meningar senare (från den stackars blivande pappan som håller på att gå sönder av nervositet) vänds bilen tillbaka till huset där allt började. På trappan står en gravid kvinna och skrattar så hon håller på att kissa på sig. Hela resan in till Karolinska var en relativt munter upplevelse efter den lysande starten.





Varm höstsol på klotrund mage.

Fy bubblan vad hösten är vacker. Satt på en bänk med en kollega och lapade höstsol idag,  det var helt fantastiskt. Tänk att lite sol och underbart sällskap kan få en på så bra humör. Mina kollegor är verkligen fantastiska, det kan inte sägas nog ofta, hoppas ni förstår det!

 

 

Pyrets "hus" i vecka 32 (31+3)
Pyret har legat och tryckt sitt huvud mot mina revben på hö sida vilket resulterat i en hematom liknande smärta. Hosta, skratta eller resa sig är inte skönt, men så länge som Pyret mår bra är jag lycklig!

Blogg-junkien startar en blogg.

Den 5 april fick jag och min älskade reda på att det flyttat in ett litet Pyre i min mage. Ett Pyre som sedan dess fått sina blivande föräldrar att vara lyckliga, oroliga, glada och nervösa och en mängd andra känslor som inte kan präntas ner.

Idag är det exakt 60 dagar kvar till Pyrets beräknade nedkomst (skriver man så?) och det känns som en ganska bra dag att börja min "bloggkarriär". Så, här kommer den senaste magbilden, tagen för 1 vecka sedan. Enligt barnmorskan är symfys-fundus måttet detsamma denna vecka, hela 33 cm, så magen har nog inte vuxit allt för mycket (även om vi ligger på den översta kurvan, elefantbebis kanske?)




Pyrets "hus" i vecka 31(30+0) är nu i vecka 32 (bild kommer)

RSS 2.0